Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
MIĘSO - BARF/RAW - jak to "ugryźć" cz.1
MIĘSO - BARF/RAW - jak to "ugryźć" cz.1

Mięso

Najważniejszy składnik psiej diety czyli mięso. Powinno stanowić 50-60% jego diety. Im bardziej różnorodne mięsne menu u zwierzaka tym lepiej i zdrowiej. Monotonna dieta będzie powodować zarówno niedobory składników jak i przedawkowanie innych. Jedno i drugie niestety sprzyja różnym chorobom.

Dlatego zapewnienie różnorodności mięs w psiej misce jest tak ważne- zmniejsza znacznie konieczność stosowania suplementów, co też korzystnie wpłynie na stan naszego portfela.

Jakie mięso powinien jeść pies?

Jak wiemy pies to nie jest wilk. Pamiętajmy jednak, że i do człowieka mu daleko. Mimo wieków spędzonych razem, zapotrzebowanie jego organizmu jest zgoła inne niż naszego. Nie uczłowieczajmy ich i nie podawajmy samych szynek, schabów czy polędwic…

Pies największą korzyść czerpie z mięsa krwistego, poprzerastanego tłuszczykiem, ze ścięgnami czy żyłami. Dlaczego?
Otóż tłuszcz jest budulcem każdej błony komórkowej, źródłem energii oraz bierze udział w transporcie witamin. Nie bójmy się tłuszczu w diecie psa, psy nie chorują na miażdżycę. Tłuszcze nie powodują u nich zawału czy udaru.
Jeżeli mięso nie będzie specjalnie „odkrwawione” i umyte jak te sklepowe, nie będziecie musieli dosypywać dodatkowo suszonej krwi. Jesteśmy przyzwyczajeni do mięsa bez zapachu, a nawet smaku. Jednak my poddajemy mięso obróbce termicznej i moczymy je w zalewach czy dodajemy przyprawy. Posiłek naszych pupili ma być prawdziwym "pachnącym" mięsem.

W mięsie dostępna jest witamina B12- regulator produkcji czerwonych ciałek krwi. Jej niedobór będzie przyczyniał się do niedokrwistości. Mięso jest też źródłem żelaza bardzo dobrze przyswajalnego - bardzo bogate w nie jest na przykład mięso wołowe jak i niektóre podroby.
Podroby powinny stanowić 10 do 15 procent składników zwierzęcych psiego menu( o tym, że najlepiej jest bilansować posiłki w przeciągu 7-14 dni pisaliśmy TUTAJ).
Dlaczego więc nie podajemy codziennie podrobów? Podroby podawane co dzień są częstym powodem hiperwitaminozy. Na przykład bardzo łatwo można przedawkować witaminę A. Nie jesteście w stanie sprawdzić jej zawartości w danym posiłku bo np. wątróbka, wątróbce nie równa… Zatrucie witaminą A jest dość niebezpieczne. Pies może wykazywać jeden, kilka, a rzadziej wszystkie z objawów: ospałość, brak apetytu, problemy skórne, chudnięcie tzw. koci grzbiet, zapalenie stawów, sztywność w karku i kończyn. Problemy z nerkami - problem z oddawaniem moczu. I to jeden z wielu czynników dlaczego dietę bilansujemy w przeciągu dłuższego okresu czasu, a nie codziennie.

Co z bakteriami i pasożytami w mięsie?

Organizm psa jest świetnie przystosowany do walki z nimi.

Obecny w żołądku kwas solny „ sterylizuje” pokarm. U psów na diecie barf, pH żołądka utrzymuje się na poziomie 1 i zabija większość bakterii. Gdyby kwas o takim stężeniu wylać sobie na skórę, doprowadzilibyśmy do jej poparzenia. Fajnie jest podawać mięso wcześniej przemrożone- wiele bakterii czy pasożytów nie przeżywa niskich temperatur. Dlatego mięso w naszym sklepie jest głęboko mrożone.

Psy żywione surową dietą są bardziej odporne, ponieważ nie dostając sterylnych chrupków nabierają odporności. Właśnie te bakterie, które zostaną spożyte wraz z mięsem stymulują układ odpornościowy naszych zwierzaków.
Psy w swej ślinie zawierają też enzym zwany lizozymem , który ma działanie przeciwbakteryjne. Dlatego przyjęło się, że pies ma w ślinie antybiotyk i dobrze jak liże rany 😉


Jakie mięso można psu podawać? Każde o ile pochodzi z pewnego, legalnego źródła.
Dostając na mięso paragon mamy pewność, że mięso pochodzi z ubojni. Każdy sprzedany kilogram mięsa musi być w niej zakupiony. Jeżeli ilość kupionego i sprzedanego mięsa nie będzie taka sama – będzie to sygnał dla organów państwowych, że coś jest nie tak. Dlatego tak ważny jest ten „świstek” z kasy fiskalnej.

W naszym sklepie dostępne są takie mięsa jak: Wołowina, Konina, Kurczak, Kaczka, Indyk, Królik, Sarna, Jeleń oraz inne. Wszystkie znajdziecie TUTAJ

Opisy każdego z tych mięs możecie przeczytać bezpośrednio na stronach produktów do czego serdecznie zachęcamy.

Wśród wielu rodzajów produktów znajdziecie także cieszące się niesłabnącą popularnością skrawki wołowe, które sami uważamy za jeden z najlepszych posiłków naszych zwierząt. Krwiste kawałki mięsa, z tłuszczem i zawartością podrobów do 30% w pałce. Wystarczy dać kość bądź dosypać skorupki by mieć pełnowartościowy posiłek.

Dalsze wpisy już wkrótce. Zapraszamy do śledzenia Naszego bloga oraz strony na FB ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl